igorblogt

igorblogt

Hier staan veelal persoonlijke verhalen.

Ik ben ook behoorlijk actief op Twitter: kijk maar.
En heb zelfs een website: www.igorwijnker.nl

Mag ik even uw aandacht

MuziekverhalenGeplaatst door Igor Wijnker ma, januari 28, 2019 11:25:14

Foto: Bob de Vries

Meindert Talma trekt weer door het land met zijn koffer (zie foto), die deze keer is gevuld met voetballiedjes. Waaronder elf nieuwe die ook op z'n laatste plaat Balsturig prijken.
Vrijdag trapte hij de nieuwe tour af in VERA.

Ondanks het miezerige weer was men met honderden gekomen. Dat mag je lezen als een zelffelicitatie (is het ook. Goed gedaan!), maar het is toch vooral de verdienste van Talma. Hij heeft inmiddels dermate trouwe fans vergaard dat die vrijdag zelfs in het geval van een zondvloed nog massaal naar de Oosterstraat zouden zijn gekanood, gezeild, gezwommen of gesupt om dit optreden te kunnen bijwonen.

Balsturig als de bard uit Noordhorn is had hij besloten om deze artiestenklus dit keer in z'n eentje te klaren. Dat is voorwaar geen kattenpis: een kleine twee uur zo'n hele zaal -gevuld met een niet echt uitgesproken voetbalpubliek- proberen te boeien met voetballiedjes.

Maar hij slaagde met vlag en wimpel. Ook de mensen die "werkelijk helemaal niets met voetbal hebben" hadden zich opperbest vermaakt, vertelden ze mij. Het was dan ook een schitterende avond, die vrolijk en weemoedig stemde. Ik hoefde geen traan weg te pinken zoals destijds bij de ballade van Jannes van der Wal, maar veel scheelde het niet bij het Dick Nanninga-lied.

Het was een optreden -zonder pauze- dat geen moment verveelde doordat Meindert de liedjes aaneen smeedde met zijn onovertroffen gortdroogkomische praatjes en hilarische fragmenten. De voorheen schutterende performer voelt zich tegenwoordig op het podium als een geoefende sup'er op het water.

Over zijn teksten en ook de muziek is al lovend geschreven, maar ik wil hier graag even iets over zijn zelfgemaakte clips melden. Dat de prachtige beelden die Meindert -al dan niet rechtmatig- bij elkaar heeft gegoogled zijn liedjes naar een ander niveau tillen. Het mag ook wel eens vastgesteld worden dat Meindert een clipmaker par excellence is. Sterker: er is op de hele wereld waarschijnlijk geen clipmaker te vinden die clips kan fabriceren die zó goed bij zijn liedjes passen.

Voetbal is volgens mij populairder dan ooit, zowel bij het volk als bij high brow-romantici die tientallen euro's zouden neertellen voor een fotoboek over cornervlaggen.
Het is mij dan ook een raadsel waarom hij nog steeds niet ècht is ontdekt door organisatoren van voetbalquizen en door voetbalclubs. Terwijl bestuurders van amateurclubs grif duizenden euro's betalen voor een praatje van een voetbaltvhoofd of een ex-voetballer of -trainer.
Dat zal best vermakelijk zijn, maar als je Meindert Talma inhuurt dan heb je de voetbalavond van je leven. Zelfs je partner die een hekel aan voetbal heeft.
Kortom: boek die man! (maar gelieve niet op de 2e donderdag van de maand)

De foto is overigens gekopieerd van de website Make A Fuzz die 'm weer van een van VERA's fotografen, Bob de Vries, heeft bekomen. Dus dat zit wel snor.  • Reacties(0)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.