igorblogt

igorblogt

Hier staan veelal persoonlijke verhalen.

Ik ben ook behoorlijk actief op Twitter: kijk maar.
En heb zelfs een website: www.igorwijnker.nl

Met Lou en Ans naar Breezand (en terug)

MuziekverhalenGeplaatst door Igor Wijnker zo, november 06, 2016 21:52:58

In het kader van Rock City Live toog ik vrijdagmiddag met de Groningse muzieklegende Lou Leeuw en zijn gade Ans (artiestennaam Shiba) naar het huis van William Wijnker in Breezand. Deze muziekminnende neef had als gulle crowdfunder van m'n project nog een optreden te goed en wilde zijn verjaardag opluisteren met een Groningse muzikant. Ik ken de Polderse smaak (liever bekende liedjes) en dacht meteen aan Lou Leeuw.

Het was even puzzelen maar met z'n drieën pasten we precies in de compacte Hyundai. Lou achter het stuur, ik ernaast, Ans op de achterbank -ingeklemd tussen twee flinke boxen en de deur. Verder was de auto nokvolgeladen met een oude mixer in loodzware bekisting (die in de jaren negentig, net als Lou, ongeschonden een zwaar auto-ongeluk op de snelweg had doorstaan), akoestische gitaar in koffer, twee microfoonstandaards, een grote tas met snoeren en stekkerdozen, een lessenaar, oude leren koffer gevuld met percussie-instrumenten, een djembe, een kleine cajon, mappen met tientallen tekstvellen (A3-formaat), een beautycase met cd's van Lou ("vanavond voor de speciale prijs van 5 euro"), 5 x z'n biografie 'Een Rockende tijger' ("15 euro, want de uitgever moet er ook wat aan verdienen") en een zakje met gesmeerde boterhammen.

We vertrokken met een waterig zonnetje, in Friesland begon het te druppelen en op de Afsluitdijk zwenkten de ruitenwissers op hoge snelheid. Het regende nog steeds toen wij in het donker in Breezand arriveerden, maar binnen -verwelkomd door William en z'n vrouw Anita- was alles goed. De garage was sfeervol ingericht met rode gordijnen, William had z'n oude pick up en grote verzameling singles van zolder gehaald. We installeerden de boel, kregen in de keuken van het prachtige huis nog wat kibbeling en brood en ondertussen druppelden de genodigden binnen.

En toen de beamer ook was gearriveerd en geïnstalleerd konden we beginnen. Het was voor mij een bijzondere avond. Terugkeren in mijn geboortestreek (in de volksmond De Polder), iets over m'n multimedia-project vertellen en dan de Groningse legende te mogen introduceren voor veel neven en nichten, en m'n ouders. Oud-radiocoryfee Mark Stakenburg was er ook.

Het was een beetje schipperen: ik wilde met veel bekenden praten, maar ook genieten van het immer goedgeluimde fenomeen - zeventig lentes jong. Begeleid door zijn trommelende geliefde die heel af en toe ook (mee)zong.

Moesten de muzikanten eerst nog hun best doen het geroezemoes te overstemmen (wat ze overigens ongestoord deden), gaandeweg kwam de stemming er steeds beter in. Misschien hielp de alcohol ook een beetje mee.

De eerste bezoekers vertrokken. Van William mocht het nog uren duren: "je speelt nog minstens twee sets, toch?" "Geen probleem," zei Lou. "Ik heb het naar mijn zin. Mag ik misschien nog een koffie?"

Ruim de helft van de aanwezigen was inmiddels vertrokken, maar Lou en Ans bleven spelen. Er werd steeds luidruchtiger meegezongen door de aanwezigen.

Het werd middernacht. De gitaar werd even geleend door een vriend die lang-zal-hij-leven wilde spelen. Lou nam de gitaar weer over en speelde nog een set. " Oké, dit was het. Dank u wel, u bent een geweldig publiek." Publiek (nog een handjevol): "Boehoe! Nog een liedje!" " Moet ik nog wat spelen? Iets van de Stones? Ja hoor, dat kan wel."

En zo nam Lou nog zeker drie keer tevergeefs afscheid. Tot zelfs hij het genoeg vond. "Ik vind het hartstikke leuk, maar we moeten ook nog helemaal terug naar Groningen." En nog de spullen opruimen en in de auto puzzelen.

Na diverse omhelzingen en de afspraak volgend jaar weer te komen, reden we in de regen terug naar huis.

Terwijl ik op de bijrijdersstoel half zat te knikkebollen, en Ans ook weinig geluid maakte op de achterbank, stuurde Lou ons naar huis. Gelukkig had hij alleen koffie en water gedronken.

Ik zit nog een beetje bij te komen en na te genieten van deze avond. Lou heeft zaterdagavond en -nacht alweer met de huisband in de Kroeg van Klaas gespeeld. En vanavond is hij daar weer veel op het podium te vinden bij de thema-avond.  • Reacties(1)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.
Geplaatst door William ma, november 07, 2016 09:52:16

Mooi geschreven Igor. Zo heb ik het ook beleefd. Top.