igorblogt

igorblogt

Hier staan veelal persoonlijke verhalen.

Ik ben ook behoorlijk actief op Twitter: kijk maar.
En heb zelfs een website: www.igorwijnker.nl

Uit de dappere voorhoede

Dagelijks levenGeplaatst door Igor Wijnker ma, oktober 03, 2016 00:13:00

Van 2002 tot 2004 had ik als sportredacteur van Het Parool o.a. schaatsen in mijn portefeuille. Het is de sport die ik tegenwoordig het liefste beoefen (vooral als het op natuurijs is), maar ik heb altijd wat moeite gehad met de massale journalistieke aandacht die het sinds jaar en dag in Nederland krijgt.

Op zeker moment mocht ik Ids Postma na een training interviewen. Onderweg naar Postma kwam ik de fotograaf tegen en sprak kort met hem. Ik had deze Jeroen niet eerder ontmoet, dit was de eerste keer dat hij voor de sportpagina fotografeerde. Hoeveel tijd hij straks nodig had, vroeg ik.“O, die foto heb ik net al gemaakt,” zei hij achteloos, en daar verdween hij.

Ik kan me niet meer herinneren wat Postma destijds heeft gezegd. De foto die bij mijn artikel werd afgedrukt staat me nog haarscherp voor de geest. Ids zat met z’n grote lijf in de lege cafetaria van –ik meen Thialf, maar het kan ook in Utrecht zijn geweest- een bakje frites naar binnen te werken. Ik vond het een schitterende plaat die de topsport heerlijk relativeerde.

Kon die Jeroen niet vaker foto’s voor ons maken? vroeg ik op de redactie. Maar het zou bij die ene keer blijven.

Kort daarna vertrok Jeroen Oerlemans naar het buitenland. Niet om relativerende foto’s te maken. Hij behoort, behoorde tot de dappere voorhoede van de journalistiek die misstanden vastlegt. Ik heb veel bewondering voor collega’s die hun leven op het spel zetten om missstanden vast te leggen, maar geen laffe haar op mijn hoofd die eraan denkt dat ook te doen.

Mijn bewondering werd alleen maar groter toen hij bij De Wereld Draait Door vertelde over zijn werk. Een intelligente, welbespraakte fotograaf met een groot sociaal hart. Zeker geen adrenalinejunk.

Oerlemans behoorde tot die slinkende groep die de eer van ons ooit zo mooie vak nog hoog (proberen te) houden. Toevallig las ik vandaag met veel instemming dit interview van Paul Onkenhout met Chris de Stoop die zijn vak vaarwel zegt, om treurigstemmende redenen.

En dan nu deze jonge fotograaf. Het gaat hard.  • Reacties(0)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.