igorblogt

igorblogt

Hier staan veelal persoonlijke verhalen.

Ik ben ook behoorlijk actief op Twitter: kijk maar.
En heb zelfs een website: www.igorwijnker.nl

Recipees in het ORKZ (deleted scenes from Rock City)

MuziekverhalenGeplaatst door Igor Wijnker di, september 03, 2019 16:21:02

Vanwege het 40-jarig jubileum van het Oude RKZ plaats ik een unieke passage uit m'n verhaal over Joost Dijkema. Onderstaande tekst haalde namelijk niet de laatste versie van Rock City.

De foto is gemaakt door Jan Westerhof, die je kunt volgen op Instagram.


Op het pleintje voor het monumentale Oude Rooms Katholieke Ziekenhuis (1925) staan bakbrommers, fietsen zijn slordig neergezet of op de grond gekwakt, of staan binnen in de gangen. Het is even zoeken in het kolossale gebouw dat in september 1979 werd gekraakt en uitgroeide tot het grootste kraakpand van Nederland. Tegenwoordig wordt het bewoond en onderhouden door 250 betrokken bewoners, die ook culturele activiteiten organiseren zoals exposities en een wekelijkse filmavond.

Ze bestieren zelf de ORKZ-bar. Die bevindt zich in de oude keukens van het ziekenhuis. Aan de ruimte lijkt sinds de bezetting weinig vertimmerd. De zoektocht door het pand voert langs enorme stalen buizen en ketels en muren waar je je jas aan kunt ophangen. Er staat een schaal met huzarensalade die voor alle 250 bewoners lijkt te zijn neergezet. Een schaars verlichte bar, daarachter het zaaltje. Met behalve enkele bewoners weer zo’n vijftien bekende gezichten die je bij elk concert in dit genre tegenkomt, of dat nu in de Crowbar, Het Viadukt, De Gym, Vera of de Spieghel is.

En wanneer influencer Jan Kooi (van platenzaak Elpee) twittert dat hij de beste punkband van Nederland heeft zien optreden dan kun je er gif op innemen dat er de volgende keer extra volk op af komt.

Intieme handelingen achter de gordijntjes
De backstage-ruimte is afgezet met originele verrijdbare witte gordijntjes waarachter vroeger de doktoren en zusters intieme handelingen verrichten. Ook hier staat, op de lage tafel, weer een flinke salade. De drie Recipees hebben geen trek, ze staan in de startblokken voor hun optreden.

Als ze eenmaal uit de blokken zijn vertrokken is er geen houden meer aan. Recipees is een wervelwind: in dertig minuten jagen de prille twintigers er, onder aanvoering van de ziedende veteraan op gitaar&zang vijftien liedjes doorheen. Op z’n 12-snarige gitaar van 50 euro hoeft-ie zich niet in te houden.

“Ik heb dit wel gemist,” zegt Joost na afloop, terwijl hij z’n gitaar in de hoes stopt en een droog petje op zet. “Dat is mijn zweetpet.” Een halfuur is lang genoeg, vindt hij. “Anders kakt het misschien in.” En langer spelen lukt drummer Tim van der Windt niet. Z’n schouders zijn volledig verzuurd. “Maar ik maak progressie. Elke repetitie houd ik het drie minuten langer vol.”

Van der Windt speelt met bassist Bram Menninga ook in hardrockband The Movement (die een maand later de POP Talent Award 2016 zal winnen). “Ik ben helemaal niet gewend om punk te spelen en het moet elke keer weer sneller van Joost. En het is soms ook moeilijk om hem te begrijpen. Denk je dat je het door hebt en dan is hij alweer verder.” Maar de bandleider is lyrisch over z’n jonkies. “Ik vroeg Bram om achtsten te spelen – deed ie zo. Ik heb goud in handen, moet je die armen zien!” En nou ja, jong is ook relatief, vindt Joost. “Tim is 21, heeft een vrouw en kind. En hij gaat een huis kopen. Ik ben 27 en heb dat allemaal niet.”

Recipees móet een single uitbrengen op Kogar
Bij de bar staat Jan Kooi, die naast z’n werk bij Elpee ook incidenteel platenbaas is van Kogar Records. Dat houdt in dat hij alleen iets uitbrengt wat hij tof vindt. Groningse bands als Krontjong Devils, The Firebirds, Traumahelikopter, maar hij was ook degene die in 1995 Tractorjockey van het Limburgse Jabberwocky uitbracht (volgens menigeen de beste Nederlandse garageplaat ooit) en twintig jaar later de eveneens Limburgse band Afterpartees ontdekte en op vinyl uitbracht.

Na dit optreden weet Kooi het zeker: Recipees móet een single op Kogar uitbrengen. “Maar ik moet Joost nog wel even duidelijk maken dat het gewoon een A- en B-kantje wordt, twee liedjes.”

Als Joost met twee gitaren en een versterker de ORKZ-bar binnen klost, schiet Kooi hem aan. “Er kunnen wel drie of vier liedjes op, toch?” vraagt Joost. “Het zijn hele korte liedjes.” Kooi schudt z’n hoofd: “Goethe zei ooit: ‘In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister.’ Dat vindt Joost nog wel ‘ns lastig.”

Maar deze late avond niet. Hij kiest voor de frisse buitenlucht en fietst –bepakt en bezakt- weg van de verleidingen. Naar huis.

Naschrift: De single is helaas nooit verschenen. Recipees bestaat niet meer. Evenals The Movement.
Maar inmiddels speelt Bram wel weer met Joost bij Reverse Cowgirls.
Wie dat zijn? Dan moet je even een exemplaar van Rock City kopen en naar bladzijde 180 scrollen. Kopen kan hier.


  • Reacties(0)//deblogger.igorwijnker.nl/#post356