igorblogt

igorblogt

Hier staan veelal persoonlijke verhalen.

Ik ben ook behoorlijk actief op Twitter: kijk maar.
En heb zelfs een website: www.igorwijnker.nl

Best een apart geval ja

berichten uit de showbizzGeplaatst door Igor Wijnker wo, september 07, 2016 11:38:46


Sinds eind augustus maakt Meindert Talma furore met zijn dam-album en dan vooral De ballade van Jannes van der Wal - 22.03 minuten schoon aan de haak en geen seconde te veel. Schitterend lied. Pas na een aantal keer beluisteren ontdekte ik -met een schok- een opmerkelijke overeenkomst met een eigen liedje. Over ene Meindert Talma.
Je kunt dit episteltje een vorm van schaamteloos en opzichtig mee surfen op Talma’s golven van roem noemen. En dat is het misschien ook. Maar het is ook een vorm van vergeetachtigheid en een oprechte vraag aan mezelf: heb ik hier bewust of onbewust plagiaat gepleegd?

We moeten even terug in de tijd. Het is het voorjaar van 2014 meen ik, als Meindert voor het eerst De ballade van Jannes van der Wal speelt in Café Marleen. Dat maakt veel indruk en het is ook heel waarschijnlijk dat ik de regels van het refrein“Ja, het is een speciaal geval, Jannes van der Wal” die avond ergens opsla in dat ondoorgrondelijke orgaan de hersenen.

We maken meteen weer een flinke sprong in de tijd. Het is najaar 2015, de show is inmiddels verhuisd naar de Kroeg van Klaas en het team uitgebreid met de Kesanova en De Jonge Boschfazant. De show is in alle opzichten gegroeid en de showmannen krijgen een of zelfs meerdere leaders. Een leader is een korte introductie (richttijd: maximaal een minuut) op muziek van de volgende artiest. Hier een voorbeeld. Hier nog een.

Maar de man die al die mooie leaders heeft gemaakt, mag er zelf ook wel ‘ns een, vind ik. Dat loopt een beetje uit de hand, de leader groeit uit tot een lied. En omdat ik nog steeds niet weet hoe je een beat of andere geluiden met de computer maakt, speel ik de instrumenten zelf maar in, terwijl ik bijvoorbeeld amper kan drummen.

Maar goed, het gaat mij hier even om de tekst. Want wat rijmt er in ’s hemelsnaam op Talma? Iemand suggereerde deze week ‘een beetje een apartstra’ en een ander schreef ‘wereldkampioen halma’. Misschien dat tijdens het peinzen in mijn hersenpan het vakje met Jannes van der Wal open ging, ik kon althans niets beters bedenken dan ‘Meindert Talma, best een apart geval ja.’

Want laten we wel wezen –en dat is ook al meerdere keren geschreven afgelopen week- Talma ís natuurlijk ook een apart geval. En als je net als ik nieuwsgierig bent waar hij nu weer mee komt, moet je donderdagavond naar de Kroeg van Klaas komen voor de eerste show van dit seizoen.

De entree is nog steeds gratis (vraag niet hoe het kan), de aanvang nog steeds 20.30 (bij benadering).

  • Reacties(0)//deblogger.igorwijnker.nl/#post320