igorblogt

igorblogt

Hier staan veelal persoonlijke verhalen.

Ik ben ook behoorlijk actief op Twitter: kijk maar.
En heb zelfs een website: www.igorwijnker.nl

Een suïcidale eerste alinea

Over schrijven en schrijversGeplaatst door Igor Wijnker di, mei 24, 2016 14:47:25

Als we de Kampioen en nog wat andere 'gratis' bladen bij een lidmaatschap niet meetellen, ben ik momenteel geabonneerd op slechts twee tijdschriften. Beide kwaliteitsbladen maken gewag van een nieuwe literaire sensatie, dus dan moet het wel iets bijzonders zijn. Het gaat om het boek I Love Dick van schrijver/filmmaker Chris Kraus. "The most important book about men and women written in the last century,' zegt The Guardian - toch ook niet de eerste de beste.

Nu vind ik 'belangrijk(ste)' in principe geen aanbeveling voor een boek. Als het maar goed geschreven is. Dan maakt het me verder ook geen donder uit waar het over gaat en of het belangrijk is. Ik bedoel: voor sommige mensen zijn hun koikarpers het belangrijkste op de wereld, of het schoonhouden van hun camper (ik zag een item op tv over een man die elke dag het dak van zijn camper waste). Over die mensen kun je ook een heel mooi boek schrijven, of ik elk geval een verhaal.
Het toeval wilde evenwel dat in een van mijn bladen een voorpublicatie van I Love Dick stond.

Gretig nam ik de eerste alinea tot mij:

Chris Kraus, een negenendertigjarige experimentele filmmaker, en Sylvère Lotringer, een zesenvijftigjarige hoogleraar uit New York, gaan met Dick, een goede kennis van Sylvère, uit eten in een sushibar in Pasadena. Dick is een Engelse cultuurcriticus die zich recentelijk vanuit Melbourne opnieuw in Los Angeles heeft gevestigd. Chris en Sylvère hebben Sylvères sabbatical doorgebracht in een huisje in Crestline, een klein plaatsje in de San Bernardino Mountains op zo’n negentig minuten van Los Angeles. Omdat Sylvère in januari weer moet beginnen met lesgeven, zullen ze algauw naar New York terugkeren.

Ik moest even op adem komen. Wat had ik nu net gelezen? Was dit de letterlijke vertaling? Had de redactie of vertaler al die informatie bij elkaar geveegd en even lekker compact bij elkaar gezet?
Eerlijk gezegd hoefde ik het niet te weten. Deze literaire sensatie kon me nu al gestolen worden.

  • Reacties(0)//deblogger.igorwijnker.nl/#post314