igorblogt

igorblogt

Hier staan veelal persoonlijke verhalen.

Ik ben ook behoorlijk actief op Twitter: kijk maar.
En heb zelfs een website: www.igorwijnker.nl

Noorderzon-tip: Donderweg

MuziekverhalenGeplaatst door Igor Wijnker zo, augustus 23, 2015 11:50:25


Een van de tofste Nederlandse popboeken die ik in jaren las is Donderweg Mijn leven in de fast lane van de popmuziek van Jaap Boots. In deze autobiografie schrijft Boots met veel vaart en zelfspot over zijn jeugd in Bergen, z’n eerste schreden op het dj-pad en zijn ontmoetingen met beroemde muzikanten. Ik krijg een ontzettend goed humeur van zijn persoonlijke verhalen, die recht uit zijn rock ’n roll-hart komen.

De oud-VPRO’er stamt nog uit de tijd dat de publieke omroep niet braaf elk festival uitzond, maar nog ruimte bood voor avontuur, zoals Ronflonflon of Boots’ minstens zo van de pot gerukte show Mister’s Lee Mysterious Washing Machine.

Boots presenteerde rond de millenniumwisseling ook Club Lek, dat elke woensdagavond werd uitgezonden op Radio 3. Of Hilversum 3, of hoe die zender toen ook heette. Ik mocht graag langskomen in dat kleine zaaltje aan het Rembrandtplein, waar soms geweldige bands optraden. Het kostte niks, het bier was even duur als tegenwoordig maar dan in guldens en je stond altijd eerste rang, want plek voor andere rangen was er niet.

Ik ging niet elke week hoor. Een alleenstaande jongeman heeft ook wel eens andere verplichtingen. Zo stond ik tijdens een van die woensdagavonden af te wassen in mijn piepkleine huisje in de lelijkste straat van Amsterdam* toen Boots meldde dat de band Hernia straks ook live ging spelen. ‘WAT!?’ schreeuwde ik. Het volgende moment zat ik met mijn handen nog nadruipend van het afwaswater al op mijn stadsbrik. Racend door die kilometerslange grauwe straat, met rode konen van de inspanning en plaatsvervangende trots, of was het jaloezie: ‘Verdomme, mijn oude bandmaten** in Club Lek!’

Club Lek is voor mij niet zomaar iets. Op één avond trof ik daar ‘ns drie van mijn favoriete bands aller tijden. In één uitzending: 16 Horsepower, My Morning Jacket en Pinback. Al had ik nog nooit van die laatste band gehoord.

En nu werd Hernia even de nationale ether in gekatapulteerd. Naar eeuwige roem, onmetelijke rijkdom (toen bestond Spotify nog niet) en gewillige vrouwen. Nou ja, dat hád gekund. Binnen een jaar bestond de band niet meer. Al timmert drummer Björn sindsdien wel aardig aan de weg.

Ik dwaal enorm af, maar dat is ook de schuld van Jaap Boots die met zijn heerlijke boek dit soort herinneringen oproept. En nu doet hij het live nog eens dunnetjes over met zijn gelijknamige theatershow. Nee, niet alleen dunnetjes, maar ook moddervet. Ik spreek uit ervaring, want ik was een van de weinige aanwezigen toen Boots in december in Vera vertelde en zong (ja, de man is ook muzikant).

Vanavond staat hij op Noorderzon. Je weet wat je te doen staat.

*wat denk jij, welke straat wordt hier bedoeld?

**nou ja band, we hadden niet eens een naam en het aantal gigs bleef beperkt tot één huiskameroptreden.  • Reacties(4)//deblogger.igorwijnker.nl/#post304