igorblogt

igorblogt

Hier staan veelal persoonlijke verhalen.

Ik ben ook behoorlijk actief op Twitter: kijk maar.
En heb zelfs een website: www.igorwijnker.nl

Debuteren

(Ingezonden mededeling)Geplaatst door Igor Wijnker di, april 04, 2017 13:11:05


Het is, gezien de huidige prestaties van Oranje, misschien niet zo’n gelukkige vergelijking, maar debuteren in Hard Gras voelt voor mij toch een beetje als m’n eerste cap. En dan ook nog je debuut maken in een team met bevriende internationals Arthur van den Boogaard en Erik Brouwer, dat maakt het wel extra feestelijk.

Ik was wel aangenaam verbaasd over de voortvarendheid van bondscoach Spaan. Twee weken geleden ontdekte hij mij(n verhaal) en inmiddels ligt het alweer een paar dagen in de winkel.

Het is een kort verhaal over mijn ontmoeting met Johan Cruijff, die nogal uit de hand liep en uiteindelijk verstrekkende gevolgen had voor ons gezin. Maar dat moet je zelf maar even lezen.  • Reacties(1)//deblogger.igorwijnker.nl/#post336

Op Eurosonic/Noorderslag

(Ingezonden mededeling)Geplaatst door Igor Wijnker zo, januari 08, 2017 10:36:29


De temperaturen stijgen weer in Stad & Ommeland en ver daarbuiten:

Eurosonic/Noorderslag
(voor afkorters: ESNS) staat voor de deur. Ik hoef me deze editie niet te vervelen. Met recorder, notitieblok en camera ga ik veel muzikanten en bijbehorend volk lastigvallen voor 't grote ESNS-verhaal voor m'n muziekverhalenboek Rock City.

Tussen de bedrijven door mag ik zelf ook nog paar keer opdraven:

- Woensdagmiddag 11 januari om ca. 15.00 mag ik van curator Meindert Talma wat liedjes spelen en uit bovengenoemd boek voorlezen in De Salon, een evenement van Excelsior Recordings in Galerie Noorderlicht.

- Donderdagavond is onze vaste show-avond in de Kroeg van Klaas en wie zijn om van die goede gewoonte af te wijken. Aanvang ca. 20.30 uur.

- Zaterdag 14 januari mag ik Erik de Jong, beter bekend als Spinvis, interviewen. Ook in De Salon in Galerie Noorderlicht. Tijdstip: ergens in de middag.

-En dan viert m'n dochter ook nog haar vijfde verjaardag.

Hier kun je een dezer dagen de juiste tijden en andere gegevens vinden.

  • Reacties(0)//deblogger.igorwijnker.nl/#post332

Igor Wijnker perplex bij lancering nieuwe website

(Ingezonden mededeling)Geplaatst door Igor Wijnker wo, september 21, 2016 22:25:31

GRONINGEN, 20 september 2016 - Eigenlijk wilde Igor Wijnker weinig ruchtbaarheid geven aan z'n vernieuwde website, zei hij later aan de bar. Dat klonk weinig overtuigend, precies op de dag dat elk jaar de prijs wordt uitgereikt aan de beste website van de Abdijstraat (oneven nummers) in Aduard.
Toen hij vandaag met een smoesje naar Forum Images werd gelokt en op de eerste rij een stoel zag staan met zijn naam erop had hij zogenaamd nog steeds geen flauw vermoeden van wat hem te wachten stond. Dat besef kwam volgens hem pas toen Karin Sitalsing zijn naam noemde. Lees verder op www.igorwijnker.nl  • Reacties(0)//deblogger.igorwijnker.nl/#post321

De laatste Meindert& Igor Show: WK Special

(Ingezonden mededeling)Geplaatst door Igor Wijnker di, mei 27, 2014 10:44:44

De WK-koorts begint langzaamaan toch op te lopen. Ook bij de showmasters uit Zuidhorn. Een wereldkampioenschap in eigen land is dan ook geen kattenpis.

Omdat mijn collega –althans voor zover mij bekend- weinig met hockey heeft en hij bovendien in juni met Herman Sandman een WK-show gaat doen (o.a dagelijks op Oerol) zullen wij ons in deze speciale show (tevens de laatste van het seizoen) richten op het WK voetbal.

Het is onvoorstelbaar, maar de toegang is wederom gratis.

Wat Meindert woensdagavond behalve zijn lied over Theo Snelders en een voetbalverhaal nog meer op de planken van Café Marleen brengt is mij op dit moment niet helemaal duidelijk, maar de beste man heeft al een mooie selectie voetbalsongs waar hij uit kan putten. En ik sluit niet uit dat zijn recente WK-hit Ik ben Louis van Gaal ook nog even langs komt.

Tot deze week was mijn enige voetbalsong een ballade over FC Chabab, de Amsterdams-Marokkaanse club waar ik in het seizoen 2004-2005 furore maakte. Ik schreef er zelfs een boek over, dat vorig jaar nog is vereboekt (ja, laat dit woord even rustig op je inwerken) door Fosfor. Woensdag zal ik een onthullende passage voorlezen die veel duidelijk maakt over de vergeefse pogingen van Chabab om een fusiepartner te vinden. De tijd dringt voor de club, want de gemeente heeft de huur van het huidige complex opgezegd. Het is de bedoeling dat ik dit najaar weer op reportage ga bij de club die de afgelopen jaren sportieve successen boekte, maar dit seizoen helaas weer uit de Topklasse is gedegradeerd. Het lied zal deze keer worden verfraaid met foto’s die ik tijdens het seizoen 2004-2005 maakte.

Marokko –dat zich niet wist te kwalificeren voor de finaleronde in Brazilië- heeft overigens weinig glorieuze WK-optredens op zijn conduitestaat, maar is wel het eerste Afrikaanse land dat een punt haalde op het WK voetbal. Dat was tegen Bulgarije in 1970 in Mexico. Zestien jaar later mochten de Leeuwen van de Atlas weer meedoen aan het WK en wéér in Mexico. In een poule met Engeland, Portugal en Polen eindigde Marokko als bovenaan, waarna het in de 2e ronde met 1-0 door latere finalist Duitsland werd verslagen –uiteraard in de slotfase.

Vera-programmeur, moestuinier en amateurkeeper Peter Weening was bijna even vaak op een WK als Marokko. Hij zal woensdagavond uitgebreid en met smaak vertellen over zijn WK’s van 1974 en 1998, met behulp van meegebrachte plakboeken.

Hij is wel vaker met naslagwerken te gast in een show. Hier bij Atze de Vrieze van 3voor12:


Voor hij van wal steekt en als Pepr de KlepRR nog wat puntige gedichten declameert, zal ik keeper Weening eerst toezingen. De afgelopen weken heb ik namelijk videobeelden bestudeerd waarop hij als doelman is te zien. Die worden ook geprojecteerd als ik de bebrilde soccerrocker bezing.

Gerrie Mühren speelde niet eens een WK, maar de vorig jaar overleden rasvoetballer had dat eigenlijk wel verdiend. In retrospectief kun je zelfs stellen dat hij de ontbrekende (lees: ontnuchterende) schakel zou zijn geweest in 1974. Ze hadden die andere Mühren (Arnold van The Cats) beter thuis kunnen laten, omdat het optreden van The Cats het voorspel was van het zwembadincident dat oranje –zoals bekend- de wereldtitel heeft gekost.

Mühren zal echter over honderd jaar nog steeds worden herinnerd aan zijn fameuze staaltje hooghouden in de halve finale van de Europacup 1 tegen Real Madrid in een uitverkocht Bernabeu. Een achteloos vertoon van macht en elegantie dat door het blad Four Four Two werd verkozen tot het op het twee na mooiste moment uit de voetbalhistorie. Mühren was trouwens ook diegene die de enige goal maakte in deze halve finale.

Wel raar dat ik na zijn overlijden pas echt besef hoe bijzonder die doodgewone Gerrie Mühren was: een zeldzame stilist met een verbijsterende techniek en conditie. En mind you, hij werd in 1977 nog gekozen tot voetballer van het jaar in Spanje – boven een Cruijjff, Neeskens en Mario Kempes. Als vijftiger speelde hij nog in het eerste van derdeklasser VZV. En ook daarna voetbalde hij nog dagelijks –tot de ziekte MDS hem definitief velde. Ik zal hem eren met een lied en een verhaal dat ik eerder in Het Parool publiceerde.

PS: Ik ben wel benieuwd hoe ik deze keer thuiskom. Vorige maand had ik na de show mijn fiets- en huissleutels per abuis meegegeven aan mijn gade die al vroeg onder de wol ging en zo vriendelijk was mijn gitaartas (met daarin dus die…) mee te nemen met de auto. Ik deed de ontdekking toen ik in het midden van de nacht op mijn fiets wilde stappen. Marleen was zo aardig om haar stadsfiets af te staan (“het is maar een kwartier lopen voor mij”). En nadat zij het spatbord met een tie-wrap had gerepareerd, stoempte ik op de fiets zonder versnellingen richting Aduard. Thuisgekomen pakte ik de ladder, klom in de brede dakgoot en klopte op het raam van onze slaapkamer (want ik wilde dochter niet aan het schrikken en wakker maken). Waarna mijn slaapdronken echtgenote naar beneden strompelde, de achterdeur opende en het gezin weer compleet was.

  • Reacties(1)//deblogger.igorwijnker.nl/#post279

De Meindert & Igor Show

(Ingezonden mededeling)Geplaatst door Igor Wijnker vr, maart 14, 2014 11:55:22

‘Eigenlijk zou er ook maandelijkse een avond moeten zijn voor verhalen en liedjes,’ zei Meindert Talma tegen Igor Wijnker. Die beaamde dat gretig. Ze spraken elkaar in Café Marleen bij de Prozaclub, waarvan Talma lid is en Wijnker gastschrijver was.

Maar om na de Song-, Dicht- en Prozaclub nóg een club op te richten, leek het duo geen goed idee. Zeker in deze tijd dat de politiek clubs juist stimuleert om te fuseren.

Dan maar een show, besloten de twee in samenspraak met Marleen die in haar fijne café nog wel plek had op de vierde woensdagavond. Bevriend fotograaf Henk Veenstra aka Henx was direct bereid om wat promofoto's te maken. O.a. deze:De basisafspraak is simpel en -toegegeven- gewoon gejat van eerdergenoemde clubs: elke maand laat iedere showhost minstens één nieuw verhaal en lied horen die meestal een twee-eenheid vormen. Talma bewijst al jaren hoe goed die combinatie werkt. Het is nog even afwachten of die vlieger ook opgaat voor Wijnker.

Om de show niet te laten ontaarden in een avondvullende egotrip van het duo, leek het Wijnker-Talma (dat een gemiddelde lengte heeft van 1 meter 89) een goed idee om elke maand een bijzondere gast uit te nodigen. Die krijgt eerst een lofzang (of twee) en biedt de aanwezigen tijdens het interview een inkijkje in zijn of haar boeiende leven. Eerste gast is dr. Egge Knol, conservator van het Groninger Museum.

Voor april is Arend Glas, de man die het bobsleeën in Nederland iets groter maakte, al vastgelegd. Wijnker kwam de geblokte Groninger tegen bij het hamsteren in De Slegte, met een flinke stapel boeken onder zijn arm.

Als klap op de vuurpijl zal ook PePr KlePPr, tot ver buiten de landsgrenzen vooral bekend als Peter ‘Mister Vera’ Weening, elke maand zijn club even de rug toekeren om ons te verblijden met zijn puntdichten.

Over de showhosts:

Meindert Talma (1968 Surhuisterveen) is uitgegroeid tot een fenomeen dat met elf albums en vijf boeken in heel Nederland een trouwe fanschare heeft opgebouwd die elk jaar iets groter wordt. Na Kelderkoorts (2013), het zeer goed ontvangen eerste deel van zijn autobiografische roman/albumcyclus, werkt Talma aan het tweede deel. Deze maandelijkse show is een uitgelezen mogelijkheid om dit nieuwe werk te laten horen.

Journalist-fotograaf en schrijver Igor Wijnker (Anna Paulowna 1972) publiceerde een keur aan verhalen in allerhande kranten en tijdschriften (maar nooit in Allerhande) en twee goed ontvangen non-fictieboeken. Hij is minder bekend als podiumpersoonlijkheid, maar muziek is altijd zijn grote liefde geweest. En die geeft hij steeds meer ruimte om naar buiten te treden. In Vault Pack, Nederlands Onbekendste Popband, in zijn Nederlandstalige sololiedjes en in zijn proza, dat steeds persoonlijker wordt.

DE MEINDERT & IGOR SHOW is elke 4e woensdag van de maand van 20:30 tot 22:15 in Café Marleen, Kleine Pelsterstaat 7. Gratis entree.  • Reacties(0)//deblogger.igorwijnker.nl/#post273

(Bijna) voor niks!: mijn 1e e-boek

(Ingezonden mededeling)Geplaatst door Igor Wijnker di, maart 12, 2013 22:27:56

Dit is de cover van mijn eerste e-boek, dat sinds vorige week te koop is. Het wordt uitgegeven door de nieuwe digitale uitgeverij Fosfor, dat is gespecialiseerd in journalistiek en literaire non-fictie. Ze is opgericht door journalisten Jeroen van Bergeijk en Evert Nieuwenhuis “om journalistieke boeken die niet meer leverbaar waren maar nog zeer lezenswaardig zijn een tweede leven te schenken.”

De mannen beginnen niet kinderachtig: op de website staan al 35 titels, waaronder een aantal prachtige. Stuk voor stuk te koop voor het luttele bedrag van 4,99. Daar heb je tegenwoordig niet eens meer een krat bier voor, hooguit bij de Aldi.

Ik vind het wel eervol dat mijn boek daar tussen mag staan. Het bood mij ook de gelegenheid om wat fouten te herstellen. Dat had ik jaren geleden al willen doen in de tweede druk. Alleen, die druk kwam er nooit. Ondanks de massale belangstelling van diverse media (ik werd zelfs op het bankje van De Wereld Draait Door geïnterviewd door Matthijs - ja, ik mag Matthijs zeggen, net als de rest van Nederland).

Ik heb thuis nog stapels liggen van die eerste druk. Kopen? Ik stuur je zo een gesigneerd exemplaar voor een luttel bedrag.

Als ik eerlijk ben lees ik liever een fysiek boek, vooral omdat ik al meer uur per etmaal achter de pc doorbreng dan goed voor me is. En omdat ik nog honderden ongelezen boeken in de kast heb staan, en niet zo'n tablet heb met een oogvriendelijk beeldscherm.

Maar die nieuwe uitgave van Onder Marokkanen is in bepaalde opzichten dus beter dan de eerste: helemaal gecorrigeerd, verbeterd én voorzien van een nieuw voorwoord (oké, voorwoordje).

En zeg nou zelf: 4,99 euro voor zo’n journalistieke semi-klassieker is toch geen geld? Laatst waren we voor een uurtje parkeren in Amsterdam nog meer kwijt.

Het wordt zelfs nog mooier: ik verloot een aantal exemplaren van dat e-boek onder mijn nieuwe volgers op Twitter. Meld je hier aan en maak kans op het boek waarover Bert Wagendorp schreef: “De lezer maakt kennis met een stoet van onwaarschijnlijk kleurrijke persoonlijkheden die ontroeren, zorgen voor hilarische taferelen en maken dat je Onder Marokkanen achter elkaar wilt uitlezen. (…) Het is een hoopgevend boek in pessimistische tijden. (…)Wijnker laat de alledaagse werkelijkheid van Marokkaanse Nederlanders zien in een meeslepend verhaal.”

Overigens gaat Fosfor nog iets doen waar ik veel van verwacht. Na de zomer publiceert zij ook de eerste zogenoemde longforms of longreads: verhalen van 10.000-15.000 woorden waarvoor geen plaats is in kranten of tijdschriften.

Als schrijver van stukken die steevast te lang zijn, lijkt het me heerlijk om zo’n verhaal te mogen maken. Mocht het zover zijn, dan breng ik je uiteraard op de hoogte. Misschien hier, of telefonisch of in een gesprek, maar waarschijnlijk via Twitter. Dus mocht je me nog niet volgen: meld je maar even aan als nieuwe volger (misschien win je nog dat boek ook). Bovendien: als je de stukjes hier kunt waarderen dan kun je mijn tweets waarschijnlijk ook wel verdragen.

Einde van deze tamelijk schaamteloze, maar toch ook informatieve ingezonden mededeling.

  • Reacties(0)//deblogger.igorwijnker.nl/#post227